12/06/2017

לביבות קישואים ותפו"א - Zucchini & potato latkes

בס"ד


מתכון ללביבות נפלאות וטעימות שניתן לטגן בשמן או לאפות. לביבות קישואים ותפוחי אדמה עם מספר מועט של מרכיבים, מתאים לטבעונים.

This latkes recipe is wonderful and delicious and you can fry it or bake it. Zucchini and potato latkes with just few ingredients and suitable for vegans.


לביבות חנוכה levivot latkes for chanukah

לרוב אם אנחנו כבר מכינים לביבות לחג החנוכה, אז אנחנו מכינים לטקעס תפוחי אדמה פשוטות. שנה שעברה שיתפתי איתכם בפרוייקט הלביבות שלי עם מגוון של לביבות חלביות: ללא גלוטן, מתוקות ומלוחות.

הפעם החלטתי ללכת על לביבות ממש פשוטות עם קישואים ותפוחי אדמה המתאימות לטבעונים והן פשוט מעולות. אתם יכולים לשדרג אותן על ידי הוספת בצל מטוגן או תבלין שאתם אוהבים או להשאיר אותן כמו שהן.

Mostly when we make latkes for Chanukah, it would be the simple classic potato latkes. Last year I shared with you my latkes project with variety of Dairy latkes: gluten free, sweet and salty.
 
This time I have decided to stick with the simple version and make zucchini and potatoes latkes which are also suitable for vegan and they are just excellent. You can upgrade it with fried onion or an addition of your kind of seasoning or keep them simple and tasty as is.
 

המרכיבים:
5 קישואים גדולים, מגוררים, סחוטים היטב
2 תפוחי אדמה, מגוררים, לא לסחוט
1 עד 1.5 כפיות מלח או לפי הטעם
1/4 כפית פלפל שחור
5 כפות קמח

שמן לטיגון או ספריי שמן

אופן ההכנה:
מערבבים היטב את כל המרכיבים ומטגנים בשמן חם (מחממים את השמן וברגע שהוא מאוד חם, מוסיפים את הלביבות ומנמיכים את האש לאש בינונית).
אם רוצים לאפות, מחממים תנור ל-200 מעלות, חימום עליון. שמים נייר אפייה ומרססים אותו היטב בספריי שמן. לוקחים מהבלילה ויוצרים לביבות. מניחים על נייר האפייה ואם רוצים אז מרססים גם את הלביבות למעלה בספריי שמן. אופים בחלק העליון של התנור עד שהלביבות משחימות (אצלי לקח כ-30 דקות).

Ingredients:
5 large zucchinis, grated, drained well
2 large potatoes, grated, not drained
1 to 1.5 tsp. salt or ATF (According To Flavor)
1/4 tsp. black pepper
5 Tbsp. flour
 
oil for frying or oil spray
 
Preparation:
Mix the ingredients well and fry in hot oil (Preheat the oil and once hot, add the lakes batter and lower the heat to medium).
If you want to bake, preheat oven to 200C/400F, upper heat. Place a baking paper on a baking pan and spray with oil spray. Form latkes and place on the greased paper. You can spray the upper surface of the latkes with oil spray as well. Bake on the upper rack of the oven until the latkes are brown (Mine took around 30 minutes).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!

ניוזלטר Subscribe

הירשמו לניוזלטר שלנו לקבלת עדכונים באימייל

Subscribe to get our updates by email

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use