בס"ד
מתכון מאוד פשוט להכנה המניב עוף עסיסי וטעים בעל מתיקות מעודנת עם תוספות נפלאות של בצל סגול ובטטות.
This is a simple recipe which yields juicy and tasty chicken with a bit of a sweet taste and wonderful additions of purple onion and yam.
המתכון לעוף בתנור עם דבש מבוסס על מתכון של מ. דויטשר ממגזין מרווה לצמא עם שינויים רבים שלי.
המרכיבים:
5 בצל סגול, חתוך לחתיכות (עדיף קטנות אם רוצים שהבצל יהיה רק לגמרי)
5 בטטות, חתוכות לקוביות
5 כרעיים עוף, שטופות
2 כפות פפריקה ממתוקה
לרוטב הדבש:
1/2 כוס דבש
1/4 כוס מים
8 קוביות שום קפואות, מופשרות
כ-1 כף שומשום
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-200 מעלות.
מניחים את הכרעייים בתבנית,מפזרים את הירקות בצדדים ומתחת לכרעיים ומורחים היטב בפפריקה המתוקה. מכסים באלומיניום (אני שמה בנוסף נייר אפייה, על מנת שנייר האלומיניום לא יגע ישירות באוכל) ואופים שעה וחצי.
לקראת סוף הזמן, מערבבים את מרכיבי הרוטב. יוצקים על העוף והירקות, מפזרים שומשום ואופים לא מכוסה עוד חצי שעה.
The recipe for honey chicken is based on a recipe by M. Dauitser of Marve Latzame weekly magazine with many changes I made to it.
Ingredients:
5 purple onions, cut into pieces (it is better to cut into small pieces, if you want the onion to be cooked thouroughly)
5 yams, cut into cubes
5 chicken thights with legs, rinsed
2 Tbsp. sweet paprika
Honey sauce:
1/2 cup honey
1/4 cup water
8 frozen garlic cubes, thawed
about 1 Tbsp. sesame seeds
Preparation:
Preheat oven to 200C. Place the chicken parts onto the pan, arrange the vegetables between and beneath the chicken. Spread the paprika over the chicken and veggies. Cover with aluminum foil (I also cover with baking paper, so the aluminum foil won't touch the food) and bake for 1:30 hours.
Towards the end of the baking time, prepare the honey sauce and then pour on the veggies and chicken, sprinkle sesame on top and bake uncovered for another 30 minutes.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
Thank you for commenting!
Really enjoy hearing from you!
תודה על שהגבתם! מאוד שמחה לשמוע מכם!